A Bartók Béla út 37. szám alatt található Három Hét Galéria Újbuda Kulturális Városközpontjának egyik elsőként megnyílt galériája. A Három Hét nevet egyszerűen a Galéria címe adta. Később a számokat ízlelgetve, azokkal játszva alakult ki az elképzelés, hogy a hármas, valamint a hetes szám több helyen is visszaköszönjön. Ezért úgy döntöttünk, hogy minden hónap 3. napján este 7 órakor megnyitót tartunk, amelyen egy-egy újabb művészre hívjuk fel a nagyközönség figyelmét.

A Három Hét Galéria működési terve:

A 2010 –ben nyílt galériában sok stílusirányzat megfordult, sokrétű volt a kiállítók listája. 2017-es évtől azonban egy markáns utat szeretnénk konzekvensen képviselni, s ez az irány:

a GEOMETRIKUS, KONKRÉT- KONSTRUKTÍV MŰVÉSZET.

2016-ban már elindult ez a folyamat, először Bálványos Levente síkplasztikáit mutattuk be, ezt követte egy csoportkiállítás hasonló szellemben, legutóbb három, a fiatal generációhoz tartozó geometrikus művész egyéni kiállításait láthatta a közönség. E három művész október-november folyamán Max Bill világhírű svájci művész kultúr-központként működő zürichi házában is kiállított.  Közös katalógusuk  bevezető tanulmányát  Dr. Angela Thomas, a művész özvegye írta, amelyben feldolgozta a 20-as, 30-as évek művészeti kapcsolatrendszerébe tartozó, a hagyatékból származó hiánypótló adatokat. A Három Hét galériában rendezett kiállításokat képzőművésszel együttműködve hoztuk létre, a katalógus-könyvet Dr. Passuth Krisztina Széchenyi-díjas művészettörténész mutatta be.

A geometrikus művészet a 20. század kezdetétől alapvetően fontos iránya a magyar művészetnek, amelyet Kassák Lajos költő és festő, valamint a köréje gyűlt művészek több mint 10 éven át működtetett magyar aktivista, MA elnevezésű irodalmi és művészeti folyóirattal dokumentáltak. A magyar aktivista-konstruktív művészet kezdettől fogva részt vett a széleskörű nemzetközi művészeti mozgalmakban. E művészeti irányban dolgozott és világhírt szerzett Moholy-Nagy László és Vasarely Viktor.

A mai magyar geometrikus művészetet frissesség, erőteljesség, életkedv és életöröm jellemzi.

Ezt a világot szeretné a 37 galéria is a művészetkedvelők elé tárni, együttműködve a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesülettel (OSAS), melynek tagjai nemzetközi hírű kortárs magyar művészek – többek között Konok Tamás, Maurer Dóra, Megyik János, Haász István, Gáyor Tibor, Nádler István, Nemes Judit, Molnár Vera (Párizs), Mengyán András  –  2006 óta rendeznek ebben a szellemben nagylélegzetű nemzetközi csoportos témakiállításokat a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában.

A Három Hét galéria oly módon kíván ehhez a munkához csatlakozni, hogy hazai és külföldi, kezdő és befutott művészek kisebb önálló, illetve kétszemélyes kiállításainak rendezését vállalja. A nagy volumenű és a kisebb kiállítások sorozatának célja egyaránt „a magyar művészetben a 20. század elejétől fogva progresszív hagyománynak tekintett geometrikus-konkrét irányzat folyamatosságának fenntartása, jelenlétének demonstrálása minőségi szinten, célja az ez irányban alkotók, elsősorban fiatalok biztatása, új műveik adekvát kontextusban történő bemutatásához lehetőség biztosítása, valamint bíztatás új utak keresésére. Célja továbbá e művészek munkásságának dokumentálása, katalógusba rendezése, nemzetközi kapcsolatok élesztése, működtetése. E kiállítások, események a magyar művészet nemzetközi elismertetésében is részt kíván venni”.

Szeretnénk, ha a galéria – méreténél fogva intim – közösségi tér lenne, ahol a geometrikus művészet iránt érdeklődők mindig a legmagasabb minőségű munkákkal találkoznának, megismerkedhetnek és beszélgethetnek az alkotókkal,– így talán kötődés alakul ki, workshopok keretében néha együtt is alkothatnak velük. Szeretnénk elérni, hogy a galéria egyfajta iránymutatás legyen a gyűjtők számára is.

A galéria szakmai tanácsadója Maurer Dóra és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület más tagjai, itthon és külföldön elismert képzőművészek, akiknek alkotásai megtalálhatók a legfontosabb hazai és külföldi intézményi- és magángyűjteményekben.

Kiállításaink változatos műfajokat és technikákat képviselnek: festmény, relief, objekt, körplasztika, videó.