VARGA BERTALAN / A PÁVA FARKA

2018. FEBRUÁR 3. – FEBRUÁR 24.

 

 
A kiállítást Maurer Dóra nyitja meg.

Kurátor: Bálványos Levente
A kiállításról:

Cauda Pavonis: a szétterjesztett farkú páva tollainak szemet kápráztatóan színes csillogása. A jelenséget az alkímiában ellentmondásosan értelmezeték. Vagy arról tanúskodott, hogy a „Nagy Mű” (Opus Magnum / Opus Solare) nem sikerült és a puszta halott anyag, a „Halálfej” (Caput Mortum) jött létre – vagy éppen ellenkezőleg: a művelet a legkedvezőbb úton halad az anyag átszellemítése és a szellem testetöltése felé. Az alkímiai arany a testetöltött fény, az érzékelhetővé változott szellem: test, lélek és szellem tökéletes egybefonódása. A pávafarok egyszerre szimbolizálja a fejlődőben lévő aranyat, a halhatatlanná változó testet, az újjászülető fényt és egyáltalán a látást magát – miközben a megtévesztéssel, a hiúsággal és a puszta mutatvánnyal is kapcsolatos.
Határhelyzet és mégis örökös átmenetiség: instabil pont, ami éppen ezért mélységesen életszerű. Az instabil pontok mindig is a legnagyobb szélsőségek lehetőségeinek és a legnagyobbfokú érzékenységnek a helyei. Az életszerűség mindig a bizonytalanság kockázatát keresi : a bizonytalan lebegés állapotát. Ezért van az, hogy az „élőlény” mindig életszerűbb, mint a „tárgy”. Nem csak a mozgás teszi, hiszen tudjuk, hogy amúgyis minden mozog. Az ún. valóság csak az érzékenység csatornáin keresztül ragadható meg: az általunk egyedül igazán ismert és mégis a leginstabilabb helyeken.
Ezen a kiállításon is központi fontosságú a fény, a komplementaritás és a színek szüntelen egymásba fordulása. Viszonyunk az ún. valósághoz is komplementer viszony: a megfigyelő én-tudat és az egység misztikus élménye egyszerre van, akár a gestalt-elméletekben. Hogy a páva farka mit jelent inkább, az csak azon múlik, milyen módon és mértékben kerül egymással kapcsolatba a külső nézet és a belső látás.

A kiállítás az OSAS (Nyílt Struktárák Művészeti Egyesület) társszervezésében valósul meg.

Látogatható február 24-ig, keddtől-péntek 11.00-15.00, szombat 12.00-18.00, Bartók Béla út 37, 1114 Budapest, tel: 00 36 70 866 4222,
https://www.facebook.com/pg/haromhet/photos/