Megnyitó (Exhibition Opening) október 1. 19h

2020. október 2. – október 7.

A tenger és a diktatúra

Sergio Tabeira az uruguayi katonai diktatúra elől menekülve érkezett Magyarországra, 1974-ben.

Judith Klein szülei holokauszt-túlélők, a kommunizmus elől menekültek Magyarországról Brazíliába.

Pablo Fritz 4 éves kora óta él menekültként Budapesten. Édesapja baloldali milicistaként a chilei diktatúra alatt tűnt el.

Susana Kertész Venezuelában született, de 53 éves korában úgy döntött, hogy a Chavista szocializmust elhagyja, és Budapestre költözik.

Francisco Pellicer Magyarországon „jobbos- nak” számít, de a politikai nézetei szerint latinamerikában inkább „balos” lenne. 35 éve nem tért vissza Kubába, és azt mondja, hogy az egyetlen, ami valaha hiányozni fog neki onnan, az a tenger.

A második világháborút követően a kommunizmus és a kapitalizmus hasonlóképpen formálta Latinamerika és Kelet-Európa történelmét. Ezek megszállt és diktatúrák által kontrollált területek voltak, amelyeket az elszigeteltség, a totalitarianizmus, a felügyelet és az ellenzék kiiktatása jellemzett. A dokumentumfilm-installáció szereplőinek történetei a két régió közötti kapcsolatokat és a hidegháború, valamint az 1989 után kialakult diaszpórákat mutatja be. Arra ébreszt rá bennünket, hogy az idő múlásának ellenére a mai napig ugyanaz a politikai megosztottság a jellemző, amely ördögi körként ismétli önmagát.

Dokumentumfilm-installáció

5 darab 20 perces videó

Spanyolul és portugálul magyar felirattal.

Manuel F Contreras dokumentumfilmes és DLA, azaz a szabad művészetek doktora a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Ő koordinálja a BIDF-re, azaz Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra, valamint a Budapesti Déli-Dokura való filmek válogatását.

 

El mar y la dictadura

 

Sergio Tabeira, comunista, logró escapar de la dictadura militar de Uruguay en 1974.

Judith Klein y sus padres escaparon a Brazil al llegar el comunismo a Hungría.

Pablo Fritz vive exiliado en Budapest desde los 4 años, su padre fue desaparecido por la dictadura chilena.

Susana Kertész decidió volver de Venezuela a Budapest a los 53 años, dejando atrás el socialismo Chavista.

Francisco Pellicer es en Hungría un hombre de “derechas” pero en Latinoamérica es de “izquierda”. No ha vuelto a Cuba en 35 años, dice que lo único que siempre va a extrañar es el mar.

Después de la segunda guerra mundial, comunismo y capitalismo ejercieron sus fuerzas paralelamente sobre Latinoamérica y Europa del este, territorios colonizados políticamente y controlados bajo dictaduras, aislamiento, totalitarismo, vigilancia y eliminación de la oposición. En los relatos de los personajes de esta instalación documental, se revela la relación entre las dos regiones y las diásporas que se crearon, para luego todas las historias encontrarse al final de la guerra fría y lo que significó 1989, haciendo claro que a pesar del paso del tiempo, la misma división política del mundo sigue vigente y ha creado un ciclo que parece continuar repitiéndose.

Video-instalación documental.

5 videos de 20 minutos.

En español y portugués con subtítulos en húngaro.

Manuel F Contreras es documentalista y DLA en la Universidad de Bellas Artes de Hungría. Coordina la selección del Festival Internacional de Documental de Budapest – BIDF y de  Déli-Doku Budapest.