JOVANOVICS TAMÁS / DÉVAJ GEOMETRIA      

2017. NOVEMBER 3. – NOVEMBER 24.

 

 
Kurátor: Maurer Dóra    

A kiállításról:

A geometrikus alapokon alkotó művészek egy csoportja által alapított OSAS (Nyílt Struktárák Művészeti Egyesület) tavaly decemberben hívta meg tagjai közé Haász Katalint és Jovanovics Tamást. A Három Hét Galéria, mint az OSAS szatellit-programjait befogadó privát galéria, november 3. és 24. között Jovanovics Tamás legújabb festményeit mutatja be.

Jovanovics Tamás festészetének geometriája mindedddig inkább minimalistának volt nevezhető. Horizontális, vertikális, diagonális egyenes, töretlen vonalak. Ugyanakkor festészete sosem volt tisztán, a szó művészettörténeti értelmében minimalista, a színek alkalmazása ahhoz túl szabados volt. Ez a kettősség, a formai minimalizmus és a színbeli expresszionizmus most új színtre lépett Tamás legújabb alkotásainál. Mondhatjuk a forma, a kompozíció maradt (többnyire, bár egyre kevésbé) minimál, de a zabolátlan szín-kezelés a minimalista struktúrákat szinte kaotikussá teszi. Bár a festmények többségének van egyféle matematikai, struktúrális rendje, ezt a néző hosszasabb szemlélés után fogja csak felfedezni, első és második látásra egy tobzódó, dévaj geometriával találkozik. Kiváncsian várjuk, hogy a látogatók percepiójában vajon a káosz vagy rend képzete dominál-e inkább.    
   
A kiállítás az OSAS (Nyílt Struktárák Művészeti Egyesület) társszervezésében és a Várfok Galéria hozzájárulásával valósult meg.
   
Látogatható november 24-ig, hétfő-péntek 11.00-15.00, szombat 12.00-18.00, Bartók Béla út 37, 1114 Budapest, tel: 00 36 70 866 4222,
  https://www.facebook.com/pg/haromhet/photos/?tab=album&album_id=1635650629830521