Megnyitó (Exhibition Opening): 2019. március 2. szombat 19 óra

 

 

Megtekinthető: 2019. MÁRCIUS 3. – MÁRCIUS 23.

A kiállításról:

Az „absolute love” Georgi Dimitrov (1980) bolgár konkrét művész első egyéni kiállítása külföldön. A művész már nem idegen a magyar közönség számára, többször részt vett az OSAS Vasarely múzeumban rendezett kiállításain. A kiállításon mintegy 30 olajkép, ceruzarajz és digitális nyomat szerepel. A művek leginkább Dimitrov szabályrendszerének – ortogonális művészet – elmúlt öt évbeli fejlődését és a poszt-ortogonális fázisba érkezését követik nyomon, de a kiállításon látható néhány szabadon improvizált kompozíció is.

 

Az ortogonális művészet alapelvei a természet törvényeit követik, hely és idő szempontjából univerzálisak. Ezek az elvek követhetők vissza Dimitrov korábbi művein is, amelyeket „fejlődés a természettel szemben” (2010), „nulla növekedés” (2012), vagy „szisztematikus csökkenés” (2014) című egyéni kiállításain mutatott be. A művész egyetemi diplomáját politika tudományból szerezte (vuw, Új-Zéland, 2004), a művészet oktatási feladata, szerepe természetes számára. Azt állítja, hogy a művészetnek nemcsak a jelenlegi társadalmi jelenségeket kell tükröznie, hanem fenntartható megoldásokat is kell adnia az emberiség legnehezebb problémáira.

 

„A művészet politikai, stratégiai eszköz. Legfontosabb funkciója az, hogy formálja a gondolkodásunkat, meghatározza döntéseinket és cselekedeteinket. A művészet a kultúra lényege, amely megteremti társadalmunk értékeit. Megmagyarázza a köztünk lévő hasonlóságokat és különbségeket. Hidakat építhet, de konfliktusokat is teremthet. Ezért egyedülálló a társadalmi felelőssége azoknak, akik a művészetet teremtik és terjesztik. A ma elvetett magok határozzák meg, hogy milyen társadalmi tendenciákat arathatunk holnap.”

A kiállítást Maurer Dóra nyitja meg.

Társszervező: OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület