Franz Riedl

2017. JÚLIUS 3 – JÚLIUS 21.

 

A kiállításról:

 

A kiállítást Maurer Dóra nyitja meg júlis 3-án 19 órakor.  Kurátorok: Benedek Barna és Bálványos Levente
 
Társszervező:  OSAS / Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület.
 
Margit Zuckriegl: A kép továbbírása
(részletek)
A művészeti termelés ma újra azon a demarkációs vonalon zajlik, amely megkülönbözteti a hagyományos képmintákat és az innovatív képstratégiákat. Természetesen már nem a képterek megkonstruálása a cél, hanem ellenkezőleg, a kanonizált érzékelési minták feladása és ezek helyettesítése új, érzelmeket előhívó tapasztalatokkal: így a jelenlegi művészeti diskurzusban már nem a művészeti szereplő által létrehozott eredeti képalkotás a fontos, hanem a kép aktualizálása, továbbírása egy másik, új, megtapasztalható dimenzióba. Ezek a terek megosztott terek (shared spaces), találkozási övezetek, ahol egymásra találnak az előforduló képek, a megváltoztatott alapszerkezetek, cselekményszálak és a részvételi együttműködés. A kép színpaddá változik, a térnek szerkezetet és koncepciót ad, a nézők szereplőkké válnak, a sík felületek térmélységű installációkká alakulnak, a fényképből szobor, a rajzból megtapasztalható tér lesz.
Franz Riedl annak a generációnak a művésze, amely mintegy formálójaként az ilyen határtereknek innovatívan és radikálisan megy el az eddigi műfajok határáig.
Japánban tett tanulmányútja után mélyült el érdeklődése a papír mint konstrukcióinak anyaga iránt. Franz Riedlt a kezeletlen papír, a papír vastagságának és felületének láthatóvá tétele érdekli, belevág és felszakítja az epidermisz fehérségét, előrefordítja az anyag ellenállását, a felület sérülékenységét, a kivett részeket pedig hátrahajtja – semmi sem veszik el, a felület reliefszerű kialakításában a pozitív kiegészül a negatívval. A tér- és épületnézeteket absztrakt, érinthetetlen, tiszta formaredukcióvá alakítja át, amely képszerűségét a rétegzettség milliméter vékonyságú finomságából nyeri.